Bytte avgassystem på Saaben

Har haft lite strul med min gamla SAAB 9-3 från 2004 och den är inte riktigt värd att lägga så mycket pengar på. Så jag funderade på om jag kunde laga den själv och efter att ha tittat lite på youtube på hur man byter avgassystem så tänkte jag att det inte borde vara så svårt att fixa. Så jag började leta efter begagnade bildelar online och fann då Eklunds som ligger i Skövde och det är ju inte så långt för mig att köra från Uddevalla. De har en bilskrot som man själv kan plocka delar från gamla bilar och jag åkte din i lördags och hittade ett avgassystem som var i relativt gott skick (bättre än det som satt på min egen bil i vart fall). Det blev söndag på garageuppfarten med en del huvudkli men tillslut så kände jag mig nöjd nog med resultat. Jag är faktiskt ganska stolt över mig själv att jag löste det, detta innebär att jag kan köra med Saaben ett tag till innan jag själv tar den till bilskroten och jag sparade en del pengar på köpet. Sen var det ju faktiskt förbaskat roligt också att hålla på och mecka lite.

 

begagnad bildel

Så här såg det ut, det begagnade avgassystemet.

I övrigt har det varit en väldigt lugn helg. Dottern sov hos sin kompis och min son var på handbollsläger så jag och frugan har haft egentid. Vi tittade på På Spåret och melodifestivalen, det sistnämnda känns som ett uttjatat fiasko. Eller är det bara jag som tycker det?

Mina favoriter bland Eton skjortor

Det finns skjortor och så finns det skjortor, bra skjortor och dåliga skjortor och möjligtvis är Eton skjortor de absolut bästa skjortorna jag känner till. Det hamnar i alla fall i toppen av de skjortorna som jag äger. Sedan jag köpte min första skjorta från Eton så har jag bara fortsätt köpa dem. De passar mig perfekt och jag älskar både känslan man har när man bär dem och hur snygga de är på mig. Det är också en trygghet i att veta hur bra kvalitet Eton skjortor har.

Eton skjortor finns i flera olika kategorier vilket gör det möjligt att alltid ha en skjorta från dem på sig. Detta är perfekt för oss som önskar just det. De har avslappnade skjortor, business skjortor, fin skjortor för festen och flera andra typer av skjortor. Läs mer om Eton skjortor på deras webbplats.

Collection

Etons kollektion vid namn Collection är en samling av deras bästa business skjortor. Kollektionen, som tidigare gick under namnet Red Ribbon, beskrivs av Eton själva med ord som svenskt hantverk, kreativ innovation och kompromisslös kvalitet. Business skjortor från kollektionen Collection passar bäst till kavaj och tillfällen då kavaj är nödvändigt. Fester är alltså ett klassiskt tillfälle för en business skjorta, men också vardagliga arbeten om arbetet kräver finare klädsel. Jag använder mig av skjortor från denna kollektion när jag går på bröllop eller andra fester främst. De är oerhört stilrena!

Green

För en mer avslappnad känsla bör man välja Eton skjortor från deras kollektion Green. Här ryms alla casual skjortor, det vill säga skjortor i mer spännande färger, mönster och i mer mjuka och tvättade material. En klassiker här ifrån är jeansskjortan som fullkomligt bedårar mig. Denna typ av Eton skjortor går att använda i vardagen var man än befinner sig. Detta är bekvämare skjortor och inget för bröllopet. Det fungerar dock alldeles utmärkt att ha en kavaj ovanpå om man önskar det.

Ny kollektion för höst/vinter

Passa gärna också på att upptäcka Etons nya kollektion för höst och vinter 2016. En kollektion som Eton själva säger genomsyras av innovativt hantverk och förfinade detaljer. Upptäck de senast inkomna skjortorna och accessoarerna och uppdatera din garderob redan nu!

Bila genom Europa

Bildelar volvo

Vill du ta med dig familjen på livets äventyr i sommar? Då borde ni ta er Volvo och bege er ut på vägarna i Europa. Att bila från land till land är ett äventyr utan dess lika för många barn. För föräldrarna (eller om ni inte har barn, du och din partner eller din vän) är det också en minst sagt rolig och spännande resa som kan se ut på så många olika sätt. Tänk på att det kanske inte är lika enkelt att hitta begagnade bildelar till din Volvo i alla länder i Europa, så se till att bilen är hel innan du ger dig ut på vägarna. Här kommer några fler tips för en lyckad semester med bilen i Europa!

Ta den tid ni behöver, stressa inte genom flera länder bara för att ni har ett mål någonstans längre bort. Det finns mängder med saker att se och göra i Tyskland, som tyvärr brukar bli ett passage-land. När vi är inne på just Tyskland så finns ju här den välkända Autobahn. När du kör på Autobahn så får du inte köra långsamt eller slarva med blinkersena. På delar av Autobahn är det nämligen lagligt att köra i valfri fart. Det kommer alltså att komma bilar i 250 km/h. Därför ska du inte under några som helst omständigheter köra långsamt i vänsterfilen eller svänga ut utan att blinka från högerfilen till vänsterfilen. Det är farligt! Tänk också på att inte åka vilken dag som helst. Vissa dagar är trafiken helt otroligt långsam, medan andra dagar är det helt tvärtom.

Sist men inte minst så skulle jag rekommendera starkt att du investerar i en ordentlig GPS inför er Europa-resa. Med en GPS blir allting så mycket enklare. Kartor i all ära, men det är inte direkt lika snabba och effektiva som en GPS. Låt nu er Volvo vara er bästa vän under dessa veckor. Har du haft problem med den på senare tid kanske du ska se över den extra noga innan ni ger er av. Investera i lite begagnade bildelar så du kan byta ut de delar som krånglat. Låt sen Volvon leda er från land till land! Läs mer om bildelar till volvo här.

 

De hetaste resmålen 2016

Många planerar att resa någonstans under 2016. Kanske till semestern eller tidigare än så. Kristianopel.nu rankar de hetaste och mest rekommenderade resmålen 2016. För dig som vill hänga med i resetrenderna så är detta platserna du ska resa till.


Laos

Laos

Det lilla landet Laos i Sydostasien är en av de allra hetaste destinationerna bland svenskarna 2016. Landet må vara litet, men här finns många natursköna pärlor att upptäcka.


Hawaii

hawaii

Den lilla ön är ett klassikt resmål men det förändrar inte att det fortsätter vara ett hett resmål för oss svenskar. Det är trots det närmsta paradiset på jorden som vi kan komma.


Mongoliet

Mongoliet

Kanske en skräll på listan, men vi ser en tydlig trend när det kommer till resor till Mongoliet. Många stannar till i landet när de reser med Transibiriska järnvägen. Kanske är du ute efter en annorlunda resa? Då är Mongoliet något för dig.

Formel 1 resa till Circuit de Spa-Francorchamps i Belgien

För en tid sedan skrev vi om staden Spa i Belgien, som är lite av en personlig favorit. Mycket på grund av sin mångsidiga historia, den lilla stad som på flera sätt har figurerat i historien och givit sitt avtryck. Men också därför att det är en fantastisk vacker och trevlig stad i hjärtat av Belgien, som trots att den inte är så stor har mycket att erbjuda.

En av de stora turistattraktionerna är givetvis Formel 1 Grand Prix på Circuit de Spa-Francorchamps, som 2015 avgörs den 21-24 augusti. Grand Prixet är alltid utsålt och till 2015 räknas över 10 000 turister komma till Spa för att se tävlingarna.

Circuit de Spa-Franscorchamps

Circuit de Spa-Franscorchamps

Om du är intresserad av att göra en resa till Belgien och 2015 års Grand Prix rekommenderar vi dig att köpa en paketresa från en erfaren arrangör av sportresor. Företaget BE Resor säljer formel 1 resor och har många års erfarenhet av att arrangera och paketera resor som framförallt ger dig en formel 1-upplevelse av allra högsta kvalitet, men också  som ger dig pålitliga transporter och bra boende. Inför 2015 ligger priset för en biljett från 1 995 kr. Ett paket med flyg och boende går att få från oslagbara 4 895 kr.

För den som verkligen vill uppleva Spa rekommenderar vi dock att endast köpa biljett och flyg från BE Resor, eftersom de använder hotell i Bryssel. Det finns ett par riktigt fina hotell i Spa som du dock måste boka i stort sett redan nu om du vill få plats på vid sommaren Grand Prix!

Hoppas du får en riktigt fin formel 1 resa till sommaren!

Den ultimata resan för fotbollsälskaren

Vi har tidigare pratat om gruppresor för att upptäcka nya delar av världen, till exempel Sydamerika. En annan form av gruppresa som många svenskar gör varje år är till England för att titta på fotboll, till exempel i London, Manchester eller Liverpool.

Fotbollsresor är givetvis en resa som framförallt lockar den som är fotbollsintresserad. Många svenskar är dessutom väldigt intresserade av just den engelska fotbollen, en tradition som går tillbaka till klassiska Tipsextra som födde anglofiler i många svenskar. Det har gjort att de allra flesta svenskar har en kärlek till ett visst lag, där Liverpool, Arsenal och Manchester United kanske hör till de vanligaste, men England är ett stort fotbollsland med massor av lag som lockar många olika svenskar.

Så mycket mer än en fotbollsresa

Just kärleken till fotbollen och till de olika lagen lockar många svenskar att göra fotbollsresor varje säsong för att uppleva stämningen på arenorna runt om i Europa. Svensk fotboll i all ära, men det är något helt annat att se fotboll i ett annat land och göra fotbollsresor till Old Trafford, Anfield eller Olympiastadion i Rom eller Nou Camp i Barcelona.

Fotbollsresor handlar också om så mycket mer än bara fotbollen. Det är en upplevelse i hela den kulturen som omger varje match, från besöket på puben till vandringen till arenan och känsloyttringarna efter matchen, oavsett resultat. Det handlar om en upplevelse tillsammans med sina vänner som delar intresset och kärleken för fotboll och det handlar om ett minne för livet.

"Gula väggen" i Dortmund

“Gula väggen” i Dortmund

Lägre priser till resor i Tyskland

Det är dock förhållandevis dyrt att åka på fotbollsresor till England. Priserna har trissats upp genom åren och en biljett till en toppmatch kostar ofta flera tusentals kronor. Leverantörer av resor i Sverige brukar kunna erbjuda bra paketpriser om resenären köper allt på en gång, det vill säga minst biljett och hotell men ofta också flygbiljetten genom samma resebyrå. Det är också smidigt för resenärerna men för den som vill se en fotbollsmatch i England får man nog räkna med minst 4 000 kr och uppåt för en resa, beroende på vilken match du väljer att se.

På det viset kan det vara rekommenderat att göra en resa till Tyskland istället. Tyskland har valt att hålla sina biljettpriser betydligt lägre än den engelska fotbollen samtidigt som den tyska stämningen ofta är i en klass för sig. Den ”gula väggen” i Dortmund är något alla fotbollsälskare borde uppleva och priserna till en match i Dortmund ligger ungefär på samma nivå som till Allsvenskan. Men de är populära – Dortmund är ett av de lagen i Europa som nästan alltid har 100 procent av sina biljetter sålda.

Den fotbollsintresserade som vill uppleva världens roligaste resor bör planera en fotbollsresa till sitt favoritlag i Europa för att vara med om stämningen och känslorna!

Upplev Spa i Belgien – kurorternas kurort

I östra Belgien, i regionen Vallonien, ligger staden Spa. Staden har cirka 10 500 invånare och är belägen i en dalgång med bergskedjan Ardennerna som inramning. Spa är en mycket trevlig och belgisk stad, som egentligen är känd för tre saker, men en står över de andra. Vi hör nästan på namnet vad det handlar om – Spa är känt för att vara hemorten till det vi i dag kallar för just spa, nämligen kurorter med vatten.

Helande mineralkällor

Spa var den första välkända kurorten och blev populär genom sina källor. Redan på 1300-talet uppskattades de varma källorna i Spa, med en mycket hög mineralhalt i vattnet som ansågs vara helande och användes både som bad- och dricksvatten. Fortfarande produceras mineralvatten från Spas påstått helande mineralkällor.

Staden Spa har givit namn till alla de anläggningar som i dag erbjuder spa weekends runt om i världen. I Sverige finns ett stort antal spa hotell som lever vidare i anorna från de traditionella anläggningarna i Spa.

Manoir de Lebioles

Manoir de Lebioles.

I dagens Spa finns flera olika inrättningar som erbjuder uppfriskande bad och kurorter. I stort sett alla hotell i staden erbjuder en spa-anläggning, givetvis på olika nivåer av service och kvalitet. Budgetvarianten kan vara det trevliga Hotel Seehof, som med en bra nivå på rummen erbjuder en mycket vacker och anrik spa-inrättning. Lyxvarianten är istället Manoir de Lebioles, som erbjuder sviter, högklassig restaurang och givetvis ett spa du aldrig tidigare har upplevt. Hotel Seehof kostar under 1000 kr/natten, medan Manoir de Lebioles kostar från hela 15 000 kr/natten.

Fredsförhandlingar och formel 1

Vad är Spa känt för mer än bara som kurort? Dels är det en historisk plats, då Tyskland använde staden som ett högkvarter 1918 och därifrån sedan skickade en delegation till Frankrike för att förhandla om fred. Detta ledde sedan fram till slutet på Första Världskriget.

Circuit de Spa-Franscorchamps

Circuit de Spa-Franscorchamps

I dag är Spa känt som ett center för formel 1, då grand prix-banan Circuit de Spa-Franscorchamps ligger i närheten. Banan arrangerar varje år Belgiens Grand Prix i formel 1, men också andra tävlingar som Spa 24-timmars och Spa 1000 km.

Så för den som söker kurort av högsta klass eller upplevelsen av formel 1 (eller kanske kombinationen av de båda?) så är Spa i Belgien en stad att besöka.

Bästa rabattkoderna när du ska boka hotell

De allra flesta svenskar som bokar hotell, oavsett inom landet eller utomlands, gör det via internet. Det går antingen att boka direkt via hotellets webbplats, men ofta är det mer förmånligt att använda någon av de hotellbokningstjänster som finns. Exempel på dessa är Hotels.com och Expedia.se, som båda ger dig det bästa priset på hotell världen runt.

Anledningen till varför det är populärt att boka online, utöver det uppenbara att det är smidigt, är att hotellen ofta erbjuder bra rabatter och förmåner som inte fås om hotellet skulle bokas på plats. Du kan oftast också välja om du vill betala direkt eller på plats, men det lägsta priset brukar ofta ges via direktbetalning med kontokort.

Nämnda bokningstjänsten Hotels.com har också ett eget system för att belöna de som återkommande bokar via deras tjänst. Efter tio bokade hotellnätter bjuder nämligen Hotels.com på ytterligare en natt, på valfritt hotell runt om i världen.

Scandic Grand Central

Och för att göra hotellbokningen online ännu mer fördelaktig så finns det också rabattkoder att ta del av, som säker priset ytterligare. Hos Rabattkoda.se hittar du rabattkod inom en rad olika kategorier och en av de allra främsta är just inom hotellbranschen. Dessa rabattkoder kan också kombineras med hotellbokningarnas eget erbjudande, vilket till exempel just nu ger dig hela 60 procent på en bokning hos Hotels.com. En liknande rabatt går att få hos Expedia.se och nya rabattkoder publiceras hela tiden.

Om du vill boka ett hotell i Sverige och gör det direkt hos en av Sveriges största hotellkedjor, Scandic, kan du också få bra rabatter på hotellen i Sverige. Varför inte ta en weekend i vår huvudstad och det nyöppnade Scandic Grand Central?

Så varför betala mer än du behöver? Använda smarta rabattkoder och du kan njuta ännu mer av din semester, utan att tumma på kvaliteten på ditt boende!

Gör en gruppresa till Sydamerika

Machu Picchu
Sydamerika är en spännande världsdel. Den har stora länder och djupa skogar, långa floder och en enorm mängd vackra djur och växter. Länder som Brasilien, Argentina, Paraguay, Uruguay, Chile, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela tronar där med sina många likheter men ack så många avvikelser. Sydamerika är en världsdel med otroliga rikedomar men också med fruktansvärd fattigdom. I städer som Rio de Janeiro i Brasilien bor miljonärer praktiskt taget grannar med gatubarn.

Det finns fantastiskt många intressanta platser att besöka på denna världsdel. AnsgarResor har gruppresor Sydamerika runt och besöker många av dessa. Gamla kolonialstäder som behållit sin charm genom alla år som gått, inkafolkets fantastiska minnesmärken och enorma guldskatter, ställen som Cuzco och den gamla staden på berget Machu Picchu, Ollontaytambo och mycket annat.

Det finns givetvis många städer som är värda att besöka i de olika länderna. Rio de Janeiro i Brasilien är antagligen den mest spektakulära med flest saker att se. Det är en pulserande stad med den kända Jesus-statyn högst uppe på berget som vakar över den.

Gruppresor är speciellt formade för dem som vill ha tydliga och klara resevillkor. Allting ingår i ett paket man köper; flygresor, flygskatter, bagagekostnader, visumkostnader, boende, utflykter, entrékostnader osv. Man är ett gäng från Sverige som håller ihop och en eller flera gruppledare som leder gruppen under den tiden man är ute och reser. Schemat är redan klart sedan tidigare och man följer helt enkelt bara med och njuter av var dag som går. Allt det jobbiga och slitsamma tar gruppledarna hand om.

Det är inte direkt någon backpacking det handlar om, utan man får det mesta serverat på ett silverfat. Friheten är därför ganska liten. Givetvis finns det tid då man kan utforska städer eller göra annat, men varje dag har ett schema som följs. Det bästa med gruppresor är att man får chansen att besöka ställen som annars hade varit svåra att lyckas ta sig till. Det är inte alltid lätt att få tid att besöka Machu Picchu eftersom efterfrågan är så pass stor att många blir nekade. Det är inte heller så lätt att hitta dessa speciella ställen som resebolag så som AnsgarResor har hittat under sina många år i branschen. Genom att ingå i en gruppresa öppnas stora möjligheter.

AnsgarResor arrangerar gruppresor över hela jorden, bland annat till Sydamerika. AnsgarResor anses av många vara bäst i branschen och har många lyckade år i bagaget. Det är med stor trygghet och med en fantastisk framtida upplevelse till sina kunder som de för arbetet framåt.

Välkommen hit!

Välkommen till Kristianopel. Vi bloggar om restips och hur du ska tänka innan du åker iväg på en resa. Detta beroende på vilken stad/land du ska åka till och om du vill bo på hotell, camping eller i en lägenhet.

Tveka inte heller att kommentera här i bloggen och fråga oss om saker att tänka på inför din resa.

Vi hörs!

/Anders