Den ultimata resan för fotbollsälskaren

Vi har tidigare pratat om gruppresor för att upptäcka nya delar av världen, till exempel Sydamerika. En annan form av gruppresa som många svenskar gör varje år är till England för att titta på fotboll, till exempel i London, Manchester eller Liverpool.

Fotbollsresor är givetvis en resa som framförallt lockar den som är fotbollsintresserad. Många svenskar är dessutom väldigt intresserade av just den engelska fotbollen, en tradition som går tillbaka till klassiska Tipsextra som födde anglofiler i många svenskar. Det har gjort att de allra flesta svenskar har en kärlek till ett visst lag, där Liverpool, Arsenal och Manchester United kanske hör till de vanligaste, men England är ett stort fotbollsland med massor av lag som lockar många olika svenskar.

Så mycket mer än en fotbollsresa

Just kärleken till fotbollen och till de olika lagen lockar många svenskar att göra fotbollsresor varje säsong för att uppleva stämningen på arenorna runt om i Europa. Svensk fotboll i all ära, men det är något helt annat att se fotboll i ett annat land och göra fotbollsresor till Old Trafford, Anfield eller Olympiastadion i Rom eller Nou Camp i Barcelona.

Fotbollsresor handlar också om så mycket mer än bara fotbollen. Det är en upplevelse i hela den kulturen som omger varje match, från besöket på puben till vandringen till arenan och känsloyttringarna efter matchen, oavsett resultat. Det handlar om en upplevelse tillsammans med sina vänner som delar intresset och kärleken för fotboll och det handlar om ett minne för livet.

"Gula väggen" i Dortmund

“Gula väggen” i Dortmund

Lägre priser till resor i Tyskland

Det är dock förhållandevis dyrt att åka på fotbollsresor till England. Priserna har trissats upp genom åren och en biljett till en toppmatch kostar ofta flera tusentals kronor. Leverantörer av resor i Sverige brukar kunna erbjuda bra paketpriser om resenären köper allt på en gång, det vill säga minst biljett och hotell men ofta också flygbiljetten genom samma resebyrå. Det är också smidigt för resenärerna men för den som vill se en fotbollsmatch i England får man nog räkna med minst 4 000 kr och uppåt för en resa, beroende på vilken match du väljer att se.

På det viset kan det vara rekommenderat att göra en resa till Tyskland istället. Tyskland har valt att hålla sina biljettpriser betydligt lägre än den engelska fotbollen samtidigt som den tyska stämningen ofta är i en klass för sig. Den ”gula väggen” i Dortmund är något alla fotbollsälskare borde uppleva och priserna till en match i Dortmund ligger ungefär på samma nivå som till Allsvenskan. Men de är populära – Dortmund är ett av de lagen i Europa som nästan alltid har 100 procent av sina biljetter sålda.

Den fotbollsintresserade som vill uppleva världens roligaste resor bör planera en fotbollsresa till sitt favoritlag i Europa för att vara med om stämningen och känslorna!