Upplev Spa i Belgien – kurorternas kurort

I östra Belgien, i regionen Vallonien, ligger staden Spa. Staden har cirka 10 500 invånare och är belägen i en dalgång med bergskedjan Ardennerna som inramning. Spa är en mycket trevlig och belgisk stad, som egentligen är känd för tre saker, men en står över de andra. Vi hör nästan på namnet vad det handlar om – Spa är känt för att vara hemorten till det vi i dag kallar för just spa, nämligen kurorter med vatten.

Helande mineralkällor

Spa var den första välkända kurorten och blev populär genom sina källor. Redan på 1300-talet uppskattades de varma källorna i Spa, med en mycket hög mineralhalt i vattnet som ansågs vara helande och användes både som bad- och dricksvatten. Fortfarande produceras mineralvatten från Spas påstått helande mineralkällor.

Staden Spa har givit namn till alla de anläggningar som i dag erbjuder spa weekends runt om i världen. I Sverige finns ett stort antal spa hotell som lever vidare i anorna från de traditionella anläggningarna i Spa.

Manoir de Lebioles

Manoir de Lebioles.

I dagens Spa finns flera olika inrättningar som erbjuder uppfriskande bad och kurorter. I stort sett alla hotell i staden erbjuder en spa-anläggning, givetvis på olika nivåer av service och kvalitet. Budgetvarianten kan vara det trevliga Hotel Seehof, som med en bra nivå på rummen erbjuder en mycket vacker och anrik spa-inrättning. Lyxvarianten är istället Manoir de Lebioles, som erbjuder sviter, högklassig restaurang och givetvis ett spa du aldrig tidigare har upplevt. Hotel Seehof kostar under 1000 kr/natten, medan Manoir de Lebioles kostar från hela 15 000 kr/natten.

Fredsförhandlingar och formel 1

Vad är Spa känt för mer än bara som kurort? Dels är det en historisk plats, då Tyskland använde staden som ett högkvarter 1918 och därifrån sedan skickade en delegation till Frankrike för att förhandla om fred. Detta ledde sedan fram till slutet på Första Världskriget.

Circuit de Spa-Franscorchamps

Circuit de Spa-Franscorchamps

I dag är Spa känt som ett center för formel 1, då grand prix-banan Circuit de Spa-Franscorchamps ligger i närheten. Banan arrangerar varje år Belgiens Grand Prix i formel 1, men också andra tävlingar som Spa 24-timmars och Spa 1000 km.

Så för den som söker kurort av högsta klass eller upplevelsen av formel 1 (eller kanske kombinationen av de båda?) så är Spa i Belgien en stad att besöka.